Vrijwilligers in Nederland en Rusland verenigen zich en staan op tegen het illegaal lozen van afval.

Russen en Nederlanders ruimen afval in hun land op en organiseren verschillende acties om het bewustzijn van het afvalprobleem te verhogen.

In Nederland pakt KeepItCleanDay het probleem aan door op 19 september een serie van evenementen te organiseren op regionaal niveau. Volgens Annette Dölle, project coördinator van KeepitCleanDay, zijn de actie divers en verschillen ze per regio.

“De acties zijn verschillend in elke regio. In sommige gebieden richten we ons op jongeren, in andere zijn juist ouderen erg actief. Weer een andere regio zal zich volledig op het strand richten. Wij geloven dat deze aanpak op de lange termijn het beste is voor Nederland”, zegt Dölle.

50 van de 83 regio’s en duizenden vrijwilligers doen mee in de acties van Let’s Do It! in Rusland op 21 september. De landelijke opruimactie maakt een verandering door: waar eerst vooral afval opgeruimd werd wordt er nu nagedacht over afvalmanagement en andere problemen gerelateerd aan het Russische afvalprobleem. Naast opruimen is het doel van de Russische schoonmaak om nieuwe ideeën en projecten te ontwikkelen die gericht zijn bewustwording. De Russen willen acties organiseren die zich onder andere richten op afvalscheiding en ecologie onderwijs op scholen.

“We gaan langzaam richting de creatie van een afvalscheidingssysteem in Rusland en we merken dat de maatschappij een belangrijke rol speelt in dit proces,” zegt Aleksandra Maksimova, coördinator van de Russische Let’s Do It! campagne Sdelaem!

Let’s Do It! Nederland en Rusland zijn onderdeel van de wereldwijde beweging Let’s Do It! World. Het internationale netwerk van opruimcampagnes probeert het probleem van illegale afval dump op te lossen, op lokaal en globaal niveau en op korte en lange termijn. Dit willen ze bewerkstelligen door de samenleving te betrekken bij een grote schoonmaakactie op 1 specifieke dag. Op deze wijze willen ze het probleem op de agenda zetten en experts, politieke leiders en lokale leiders betrekken bij het vinden van duurzame oplossingen.

De beweging begon in 2008 in Estland toen 50.000 mensen samenwerkten bij het opruimen van het hele land. In slechts vijf uur werd 10.000 ton afval ingezameld! Nu is Let’s Do It! een globaal netwerk waarin 100 landen samenwerken en waarbij meer dan 10 miljoen mensen geholpen hebben met het inzamelen van afval.

De landen die meedoen aan Let’s Do It! kunnen gevonden worden in deze link: www.letsdoitworld.org/countries. Komende data zijn hier terug te vinden: www.letsdoitworld.org/cleanup_dates_2014.

De Let’s Do It! World beweging wordt gesteund door het Estische Ministerie van Buitenlandse Zaken vanuit het Ontwikkelings-, Samenwerkings- en Humanitaire Hulpfonds, Stichting Open Estonia, Skype, Carlson Rezidor Hotel Groep, QlikView, Tallink Group, DHL Estland, PricewaterhouseCoopers, Estonian Air, Meedius Estland en EuroPark Estland.

Meer informatie over het globale netwerk:

Meelika Hirmo
Let’s Do It! World Cleanup 2014
Hoofd Public Relations & Communicatie
Tel: +372 504 1258
E-mail: [email protected]
Website: https://www.letsdoitworld.org
Facebook: http://www.facebook.com/letsdoitworld
Twitter: http://www.twitter.com/letsdoitworld
Youtube: http://www.youtube.com/user/Letsdoitworld

Rusland:
Aleksandra Maksimova
«Let’s do it!» Russia campagne («Sdelaem!»)
Regionaal Coördinator
Tel: +7 950 041 21 67
E-mail: [email protected]
Website: www.sdelaem.info
kontakt: http://vk.com/letsdoitrussia
Facebook: http://www.facebook.com/letsdoitrussia/info
Yotube: http://www.youtube.com/user/sdelaem

Nederland:

Annette Dölle
KeepitCleanDay
Coördinator
E-mail: [email protected]
Tel: +31 626 715 406
Website: www.keepitcleanday.nl
Facebook: https://www.facebook.com/KeepItCleanDay