Bottom-up beweging verenigd wereldwijd 96 landen en is groeiend

World Cleanup 2012, georganiseerd door de civiele beweging Let’s Do It!, verbond dit jaar de inspanningen van miljioenen vrijwilligers vanuit bijna de helft van de landen wereldwijd.Een netwerk van NGO’s en teams van vrijwilligers hebben in totaal 84 eendaagse schoonmaak events georganiseerd in Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa. De meest verbluffende cijfers wat betreft deelnemende vrijwilligers kwamen uit Zweden (675.000), Bulgarije (322.000) en Slovenië (265.000).

“Iets is aan het veranderen in de wereld, van onderuit. Het lijkt er op dat men niet meer tevreden is met hoe een en ander georganiseerd wordt en ze staan klaar om een actieve rol op zich te nemen om veranderingen te beginnen,” zegt een van de initiatiefnemers, Rainer Nõlvak.

Gegevens die van lokal organisatoren hebben ontvangen laat zien dat de vrijwilligers een totaal van 67 000 ton afval hebben verzameld tijdens de acties van dit jaar.

Gegevens en kaarten van en over de World Cleanup 2012 resultaten zijn hier beschikbaar:

http://mediabank.letsdoitworld.org/photos/World%20Cleanup%202012%20statistics

De beweging Let’s Do It! gaat niet alleen over de consequenties van slechte afval behandeling en een laag bewustzijn. De organisatoren zijn van mening dat in veel plaatsen de schoonmaak slechts een eerste stap zijn met nog velen op komts: “We zijn geen beweging van alleen maar opruimen, we zijn een beweging van mensen die daadwerkelijk iets willen veranderen op de lange termijn. Het is geweldig om te zien dat in vele landen locale teams een samenwerking ontwikkelen met autoriteiten en bedrijden om een effectiever model van afvalverzameling en -verwerking,” zegt Nõlvak. In zijn woorden, de ontwikkelingen vinden voornamelijk plaats in landen waar mensen al enkele jaren bezig zijn. “Bijvoorbeeld, het belang van onderwijs is duidelijk, dus in Brazilië, Slovenië en vele andere landen hebben locale teams onderwijs programmas en workshops ontwikkelt voor jongeren en ze werken met scholen om deze daadwerkelijk in het onderwijs programma op te nemen,” zegt hij.

Om de teams en nieuwe activisten bij elkaar te brengen en zodoende bestaande ervaringen de delen en om uit te vinden wat de volgende stap lokaal, regionaal en wereldwijd, organiseert de Let’s Do It! beweging dit jaar vier regionale bijeenkomsten – 8 t/m 11 november in Nepal (voor de Aziatische landen) en Rusland (voor de Europese landen), en van 15 t/m 18 november in El Salvador (de Americas) en van 19 t/m 21 november in Benin (voor Afrikaanse landen). Alle actieve deelnemers van omliggende landen zijn welkom.

Let’s Do It World is de snelst groeiende civiele beweging in de historie. Alle inspanningen begonnen vijf jaar geleden in een noordelijke hoek van Europa, Estland, waar een groet actievelingen een groep van 50.000 vrijwilligers bijeen riep om het gehele land op te ruimen. Met de vereende krachten van 600 vrijwillige organisatoren, 500 partners en zelfgemaakte software voor het in kaart brengen van afval en de logistieke organisatie van de teams van vrijwilligers over het hele land. Op de dag van de waarhijd, 3 mei in 2008, kregen de 50.000 vrijwilligers het voor elkaar om 10.000 ton illegaal afval op te ruimen in slechts 5 uren.Deze vijf minuten durende video (http://www.youtube.com/watch?v=zPfdFs227tE&list=PLCE64BAFE6D704287&index=6&feature=plcp) laat de inspanningen zien die aan het begin stonden van de verspreiding op het internet en het verzamelen van interesse vanuit andere landen waar men gelijke acties begon. Het netwerk is inmiddels gegroeid tot een beweging die civiele bewegingen en NGO’s in 96 landen verenigd.

De Let’s Dot It! beweging heeft ambitieuze plannen voor komend jaar. “Het is duidelijk dat we onze wereldwijde inspanningen voort moeten zetten om meer actieve mensen te betrekken en om initiatiefnemers te verzamelen vanuit alle landen die nog niet betrokken zijn,” zegt Nõlvak. “Als we aan het eind van dit jaar met 96 landen samenwerken, hopen we volgend jaar de keten te vergroten en een sterk netwerk van mensen op te bouwen door alle landen om samen een succesvolle WOrld Cleanup 2013 te organiseren,” onthult Nõlvak. Het wereld team is bezig een wereldwijde conferentie te organiseren en een “Clean World Brainstom” aan het begin van 2013 om de volgende stappen en acties te plannen.

De World Cleanup 2012 actie werd ondersteund door Skype, Outfit7, Estonian Air, Carlson Rezidor Hotel Group en het Estische ministering van Mileu.

Meer informatie over de Let’s Do It! beweging en de Cleanup 2012:

Ms. Tiina Urm, Hoofd communicatie World Cleanup 2012 en Let’s Do It!

Tel: +372 53000515

E-mail: [email protected]

Homepage: www.letsdoitworld.org

Facebook: http://www.facebook.com/letsdoitworld

Twitter: http://www.twitter.com/letsdoitworld