Vrijwiligers verzamelen afval in 6 landen en op 3 continenten

Did weekeinde zullen er op grote schaal vrijwilligers acties plaatsvinden in 6 verschillende landen. De schoonmaak acties zijn onderdeel van de wereldwijde campagne World Cleanup 2012, gericht op het verenigen van de maatschappij in de deelnemende landen om het illegaal dumpen van afval en het gebrek aan aandacht voor het beschermen van het milieu tegen te gaan. Op 15 september vinden er acties plaats in Wit-Rusland, Rusland, de Filipijnen, Armenië en Nigeria. Op 16 september vegen vrijwilligers in Maleisië hun land schoon.

Op 15 september zal Rusland wat de grootste civiele actie ooit lijkt te worden beleven als 100.000 deelnemers in alle 72 regio’s van Rusland – van Kaliningrad tot Kamtsjatka en tot Vladivostok, de handen ineen slaan om het land samen schoon te krijgen. De coördinator van de Russische schoonmaak, Denis Stark, legt uit dat de civiel geleide actie niet alleen gaat over een verandering in het landschap, het gaat om een diepere verandering in de Russische gemeenschap: “The Let’s Do It! schoonmaak actie is een onafhankelijk grassroots initiatief. Honderden locatie actie leiders en duizenden deelnemers uit 72 Russische regio’s hebben besloten om afval uit het Russische landschap weg te halen, zonder daarvoor orders van bovenaf voor gekregen te hebben,” waaraan hij toevoegt: “Het is als een “quantum leap” – er was altijd een bepaal maatschappelijk middenveld, er is nu een nieuwe andere. Hoe dat gebeurd is, is ook voor ons nog onduidelijk. “ Het team hoopt dat de gebieden die opgeruimd worden naderhand ook schoon zullen blijven. Daarnaast hopen de organisatoren een precedent te verwezenlijken in het afval behandelingsproces – hopende dat minimaal 30% van het verzamelde afval gerecycled zal worden.

Ook in Nigeria wordt op 15 september schoongemaakt. De Nigeriaanse stichting Children And The Enrivronment (CATE) heeft eerder al 4 acties gehouden en de “Let’s Do It! Mushin, Lagos: CleanUp & GreenUp Your Neighbourhood” is de de tweede keer dat CATE een schoonmaak actie organiseed in naam van Let’s Do It! World. Mevrouw Sola Alamuto, hoofd van CATE legt uit dat, doordat Nigeria ‘s werelds 7 grootste bevolking heeft (150 miljoen) in de wereld, het lastig is om het voor de organisatoren om een nationale civiele actie te organiseren, zeker gedurende één dag.  Het team heeft daarom de voorkeur gegeven om een netwerk van lokale organisatoren en NGO’s op de bouwen om regionale en locale acties om op deze wijze de hele maatschappij over het hele land op te laten staan. Alamuto stelt: “We ruimen dus beetje bij beetje op en we hopen dat andere organisaties ons voorbeeld zullen volgen.” Het team legt haar focus elk jaar op een ander deel van de maatschappij. Deze keer zijn de schijnwerpers gericht op een buitenwijk van de hoofdstad van Nigeria, genaamd Mushin. “Het grootste probleem is de onverschilligheid ten aanzien van milieu kwesties en we hopen dat door deze echte actie we een verandering kunnen genereren in de manier van denken van de mensen, “zegt Alamutu.

In september zullen er acties plaatsvinden in Albanië, Argentinië, België, Cyprus, Duitsland El Salvador, Frankrijk, Italië, Kazachstan, Libanon, Mauritius en Nederland. De World Cleanup 2012 kalender vindt u hier: https://www.letsdoitworld.org/cleanup_dates

Meer dan 70 soortgelijke een-daagse schoonmaak acties hebben reeds plaatsgevonden op de hele wereld gedurende de laatste 5 jaar, aangevoerd door Let’s Do It!, wat in 2008 in Estland begon, toen meer dan 50.000 vrijwilligers naar buiten kwamen om het hele land in 5 uur schoon te maken. De grootste acties hebben tot nu toe plaatsgevonden in Bulgarije (320.000 vrijwilligers) en Slovenië (275.000) vrijwilligers, andere landen hen op de hielen zittend met honderd duizenden vrijwilligers die deel nemen.  De beweging verenigd dit jaar civiele leiders in 94 landen door het organiseren van de World Cleanup 2012, die bestaat uit één-daagde schoonmaak acties die plaatsvinden in de deelnemende landen in 2012.

World Cleanup 2012 wordt gesponsord door  Skype, Outfit7, Estonian Air and Carlson Rezidor Hotel Group.

Meer informatie over de World Cleanup 2012 wereldwijde actie

Tiina Urm, Hoofd communicatie
World Cleanup 2012
Tel: +372 53000515
E-mail: [email protected]
Homepage: www.letsdoitworld.org
Facebook page: http://www.facebook.com/letsdoitworld
Twitter: http://www.twitter.com/letsdoitworld

Meer informatie over de schoonmaak acties

Nigerië

Sola Alamutu ([email protected])

Tel: +234 802 308 7725

Rusland

Evgenia Sukhova ([email protected])

Tel: +79161402312

Homepage: http://sdelaem2012.ru/

FB page: http://www.facebook.com/letsdoitrussia.

De Filipijnen

Roald Arcangel: [email protected]

Homepage: http://www.cleanupthephilippines.org/

FB page: http://www.facebook.com/letsdoitph

Armenië

Arsen Gasparyan: [email protected]

Homepage: http://www.letsdoit.am/

FB page: http://www.facebook.com/letsdoitarmenia

Maleisië

Herbert Wong: [email protected]

FB page: https://www.facebook.com/letsdoitmsia

Wit-Rusland

E-mail: http://vk.com/letsdoitbelarus

Homepage: http://vk.com/letsdoitbelarus