Door burgers geleide acties komen komend weekend honderd duizenden vrijwilligers in meer dan zes landen in actie: Verenigd Koninkrijk, Turkije, Democratische Republiek Congo, Moldavië, Roemenië en Bulgarije.

Het komende weekend zullen Moldavië, Roemenië, Bulgarije, Democratische Republiek Congo, het Verenigd Koninkrijk en Turkije, allen deel van de groep van 94 landen die deelnemen aan het grootste burger initiatief ter wereld, de World Cleanup 2012, geschiedenis schrijven door het organiseren van een grootschalige, eendaagse actie om illegaal gedumpt afval in hun land op te ruimen. De Moldaviërs verenigen hun krachten om het land op 12 mei schoon te krijgen en Roemenië en Bulgarije hebben dezelfde dag gekozen als hun nationale schoonmaakdag. Ook de Democratische Republiek Congo zal op 12 mei schoonmaken.

“Wij komen langzaam aan het einde van onze voorbereiding en alles gaat volgens plan: Veel mensen hebben interesse getoond in het helpen – media, kranten, NGO’s, de publieke sector, scholen en universiteiten – allen hebben de handen ineen geslagen om het land schoon te maken” zegt Richard Joy Lukwete, initiatiefnemer van “Let’s Do It Democratic Republic of the Congo”. De twee belangrijkste taken van de schoonmaak zijn: het opruimen van ziekenhuis afval, belangrijke wegen en de stads rivieren. Ten tweede, omdat het land enorm groot is, richten wij ons er op om 2 gebieden schoon te maken: De hoofdsteden van de provincies en Matadi City, de belangrijkste haven van het land. Het team hoopt dat meer dan 30.000 mensen zullen deelnemen aan de schoonmaak acties. “Wij hopen een punt te bereiken waarop iedereen elke dag zijn afval opruimt en dat dit in ons land het begin is waar het gaat om schoonmaak dagen. Omdat de Democratische Republiek van Congo zo groot is zullen wij meerdere dagen zoals deze nodig hebben, om echt een verschil te kunnen maken” zegt Richard Joy Lukwete, initiatiefnemer van “Let’s Do It Democratic Republic of the Congo”

In het Verenigd Koninkrijk wordt de schoonmaak dag op 13 mei gehouden, beginnend om 10 uur ´s ochtends. Hele-Kai Valtenberg, organisator van “Let’s Do It! UK, ook onderdeel van de World Cleanup 2012, zegt dat het belangrijkste doel dit jaar is, het opbouwen van de funderingen voor komende acties en toekomstige samenwerking tussen verschillende organisaties. “Er zijn veel goed functionerende organisaties in het VK, beginnend met “Keep Britain Tidy”.  De partners zijn: “Keep Scotland Beautiful”, “Keep Wales Tidy”, and “Tidy Northern Ireland”. Natuurlijk is er dan “Let’s Do It! UK” en tientallen andere lokale organisaties, maar momenteel staan al deze organisaties los van elkaar en doen allemaal hun eigen ding.” Ze voegt daaraan toe: “Ons doel is hetzelfde en dat is waarom ik geloof dat we in het VK de handen ineen moeten slaan en samen op moeten treden, als we dit kunnen doen wordt het VK een schoon land.” Een van de problemen omtrend afval verwerking is, volgens Valtenberg, het gebrek aan afvalbakken in Londen. “Zelf al zijn de afvalbakken verwijdert om veiligheidsredenen en is dit goed uit te leggen, de mensen hebben niet de gewoonte om hun afval mee te nemen tot ze bij een punt komen waar ze het kwijt kunnen en daarom is de kans groter dat het op straat terecht komt. Op dit moment wordt dit probleem opgelost door een zeer effectief systeem waarbij de straten goed schoon gehouden worden maar de gewoonten van de mensen moeten verandert worden in plaats van het verspillen van miljoenen ponden om de consequenties van dit gedrag aan te pakken.”

De meest actieve groep van Let’s Do It! UK komt uit Bradford en bestaat voornamelijk uit studenten. Er zijn ook groepen in Manchester, Londen, Leicester and Shropshire. JCI Liverpool organiseerdt een activiteit ten aanzien van afval verwerking wat ook plaats zal vinden in East-Sussex. In Schotland wordt de Let’s Do It! World Cleanup 2012 gesteundt door de lokale beweging “National Spring Cleaning”. De Rotary Club zal ook meedoen op nationaal niveau.

In Turkije wordt de schoonmaak voor de eerste keer georganiseerd in drie steden: Istanbul, Burdur en Bolu. Terwijl de schoonmaak in Mudurnu in Bolu gehouden wordt op 10 mei, zullen Istanbul en Burdur op 12 mei schoon gemaakt worden. Uskadar zal de belangrijkste lokatie zijn in Istanbul en de gemeente Uskadar treedt op als belangrijkste partner. Na afloop van de schoonmaak zullen er panel discussies en concerten plaatsvinden. De nationale coordinator Derya Kaya zegt: “Wij hopen dat de schoonmaak beweging mensen zal motiveren om meer deel te nemen in het beschermen van het milieu.”

De volgende schoonmaak acties van World Cleanup 2012 zullen plaatsvinden op 19 mei in Algerije en El Salvador, 24 mei in Kosovo, 26 mei in Mongolië, 27 mei in Brazilië in São Paulo en op 29 mei in Lapland in Finland.

De World Cleanup 2012 wordt gesteund Skype, Estonian Air en de Carlson Rezidor Hotel Group.

De World Cleanup 2012 calender vindt u hier:: https://www.letsdoitworld.org/cleanup_dates

Meer informatie over World Cleanup 2012:

Tiina Urm, Hoofd communicatie, World Cleanup 2012

Tel: +372 53000515

E-mail: [email protected]

Website: www.letsdoitworld.org

Facebook: http://www.facebook.com/letsdoitworld

Meer informatie over de schoonmaak acties:

Moldavië:

Project coordinator: Daniela Cibotari-

E-mail: [email protected]

Webpage: http://www.hai.md

Facebook: http://www.facebook.com/haimoldova

Twitter: http://twitter.com/HaiMoldova

Roemenië:

Project coordinator: Stefan Buciuc

E-mail: [email protected]

Webpage: http://www.letsdoitromania.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/LetsDoItRO

Twitter: https://twitter.com/#!/letsdoitro

Bulgarije:

Project coordinator: Maria Lazarova

E-mail: [email protected]

Webpage: http://daizchistim.bg

Facebook: https://www.facebook.com/daizchistim

Verenigd Koninkrijk:

Project coordinator: Hele-Kai Valtenberg

E-mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/letsdoituk

Twitter: https://twitter.com/#!/letsdoitUK

Turkije:

Project coordinator: Derya Kaya

E-mail: [email protected]

Webpage: http://letsdoitturkey.blogspot.com/

Facebook: http://www.facebook.com/Letsdoitturkiye

Twitter: http://twitter.com/LetsdoitTurkey

Democratische Republiek Congo:

Project coordinator: Richard Joy Lukwete

e-mail: [email protected]

Extra informatie:

De World Cleanup 2012 wordt voort gedreven door Let’s Do It! – een ambitieuze civiele beweging die er naar streeft om de inspanningen van mensen over de hele wereld te verenigen om het milieu schoon en veilig te maken. De beweging begon 4 jaar geleden in Estland waar 50.000 mensen samen kwamen op 10.000 ton afval op de ruimen op wegen, uit bossen en steden in slechts 5 uur. Neem een kijkje naar de 5 minuten durende video over de actie via deze link:  http://www.youtube.com/watch?v=zPfdFs227tE&list=PLCE64BAFE6D704287&index=4&feature=plcp In de daarop volgende jaren verspreide de acties zich over continenten en andere landen – India, Slovenië, Servië, Finland, Roemenië, Letland, Litouwen, Portugal, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne, Cambodja, Rusland, Hongarije, Brzilië en vele andere, miljoenen mensen inspirerend om deel te nemen aan de acties.

Vanuit de individuele acties kwam het idee om organisaties en lokale leiders over de hele wereld samen te brengen om een gezamenlijke actie op te zetten – World Cleanup 2012: Een serie van locale, nationale en regionale schoonmaak evenementen die plaats vinden van 24 maart 2012 t/m 25 september 2012. De lijst met deelnemende landen is beschikbaar op de website van de beweging: www.letsdoitworld.org/countries