Komend weekend grote civiele schoonmaak acties in Albanië, Oostenrijk, Kroatië, Verenigde Staten, Letland, Litouwen en Egypte

Komend weekend vinden er grote civiele schoonmaak acties plaats op 3 continenten en in 7 verschillende landen. Het gezamenlijke doel is om meer dan een half miljoen vrijwilligers op de been te krijgen, om een hele dag te wijden aan het opruimen van illegaal gedumpt afval op land en in het water. Dit zal plaatsvinden op de 20ste, 21ste en de 22ste april. De schoonmaak acties zijn allemaal onderdeel van het burger initiatief World Cleanup 2012 waarvan de campagne van 24 maart tot en met 25 september dit jaar duurt en waarbij meer dan 90 landen worden verenigd.

In Albanië wordt veracht dat er meer dan 75.000 vrijwilligers (2,5% van de bevolking) deel zullen nemen aan de schoonmaak actie op 20 april. “Wij willen dan ons land haar prachtige en afval vrije kant laat zien”, zegt nationaal coördinator Lorenc Gjoka. Het doel van de actie, volgens Gjoka, is om niet alleen 25.000 ton afval te verzamelen, maar ook om het bewustzijn van de maatschappij ten aanzien van afval, vrijwilligerswerk en de milieu problematiek in het algemeen aan de kaak te stellen. Het team werkt ook samen met ministeries om milieu wetgeving te verbeteren en om meer duurzame afval behandelingsmethoden te vinden, dit op zowel lokaal als nationaal niveau.
Kroatië zal op de 21ste zijn schoonmaak actie houden in 60 gemeenten, waaronder de 10 grootste en meest bewoonde eilanden. De organisatie hoopt meer dan 45.000 vrijwilligers (1% van de bevolking) te verzamelen  uit het hele land. “Voor mensen uit ons land, waar het zeer moeilijk is om succes te hebben zonder bij corruptie betrokken te raken, is het raar dat een gewoon iemand, zonder connecties met belangrijke mensen op relevante posities, uit en klein dorp, een verschil kan maken en zoveel stakeholder en individuen kan organiseren”, zegt initiator van de Kroatische schoonmaak, Helena Traub. Ze voegt daaraan toe dat de missie achter de actie is om patronen en gedrag van mensen ten aanzien van afval en het milieu in de maatschappij te veranderen. Volgens Traub is het dan ook van belang om wat humor in de campagne te mixen: “Als voorbeeld, we gaan t-shirts printen met de tekst: Jouw vader zou de sterkste kunnen zijn, maar de mijne brengt de meeste afval in kaart.”
De schoonmaak in de Verenigde Staten in Californië, vindt plaats op dezelfde dag, 21 april en wordt getrokken door de acteur Ian Somderhalder, bekend van de TV-serie True Blood, en zijn stichting. De actie is heeft de naam “Let’s Get Dirty” gekregen en heeft als doel om 2000 scholen te verenigen in een staat brede inspanning om lokale gemeenschappen in de gehele staat Californië schoon te maken. “Het samen in actie komen van gelijk gestemde individuen is wat er nodig is voor een verandering op grote schaal, voor onszelf, voor de planeet en al wat er op leeft. Dit evenement levert en platform voor mensen die graag tastbare resultaten zien en dat door middel van actieve samenwerking tussen landen, sterren, bedrijfsleiders en gewone mensen”, zegt voorman van de campagne, Ian Somerhalder.
Op dezelfde dag zal gelijktijdig een schoonmaak evenement plaatsvinden in San Francisco. Vrijwilligers, inclusief bewoners, ondernemers en studenten ruimen afval op, planten en verzorgen bomen, verwijderen onkruid en overgroeide vegetatie en doen nog veel meer collectieve acties om gedeelde publieke gebieden te verbeteren. Letland en Litouwen, beide veteranen in het schoonmaken met inmiddels meerdere acties acties achter de rug sinds 2008 als onderdeel van de civiele beweging Let’s Do It World houden hun schoonmaak op zaterdag. De laatste actie in Litouwen in 2011 bracht 120.000 mensen op de been. Buurland Letland bracht maar liefst 190.000 vrijwilligers op de been in 2011. Deze keer zijn er in Letland meer dan 1.300 schoon te maken locaties geregistreerd in alle regionen en in alle gemeenten – de organisatie verwacht dat ongeveer 230.000 vrijwilligers deel zullen nemen om (illegaal gestort) afval op te ruimen op de 21ste. Als dit getal behaalt wordt zal ongeveer 10% van de bevolking bij de actie betrokken zijn.
Oostenrijk, dat Letland, Litouwen, Californië en Kroatië volgt op de 21ste, zal de grootste civiele schoonmaak actie in de historie van het land organiseren – De organisatoren verwachten minimaal 50.000 mensen in 800 gemeenten om de straat op te gaan en schoon te maken komende zaterdag. Alle gemeenten nemen deel en steunen de actie waarbij veel scholen en organisaties betrokken zijn die helpen de coördinatie op lokaal niveau te steunen. Sarah Reindl, de woordvoerder van het initiatief zegt dat het belangrijkste doel is om niet alleen met de consequenties van het illegale dumpen van afval af te weven, maar ook om het bewustzijn ten aanzien van het afval probleem op zich. Het team wil nieuwe methodes van afval reductie introduceren en wil politici en jonge mensen mobiliseren. “We willen jonge mensen bereiken om hen te laten nadenken over hun omgang met afval zodat zij het niet langer simpelweg uit de autoruit gooien of op straat gooien als zij er lopen.Dit is het beginpunt van meer acties die mensen aan het denken zullen zetten over afval reductie en het leven van een bewuster leven” voegt Reindl toe.
Een dag later, op 22 april, zal de schoonmaak het derde continent bereiken en over Egypte waaien. De acties zullen plaatsvinden in El Gouna, Horghada, Safaga tot aan Marsa Alam en niet alleen op het land, ook onder water en op de eilanden van de Rode Zee. Joanna Fotyga, leider van het project van de stichting “Hurgada Environmental Protection and Conservatrion legt uit: “Hier in Egypte is men niet bekend met milieu vriendelijke wijzen en wij hopen dat na dit evenement het woord verspreid zal worden met een positieve uitkomst, welke de houding van mensen zal veranderen. Afval, dat gewoon weg gegooid wordt, brengt veel schade toe aan de prachtige Rode Zee en het zee leven. Wij geloven dat, door zoveel mogelijk mensen bij het project te betrekken, de mensen meer bewust zullen raken van de schade die plastic aanricht aan de zee en de kustlijn.” Joanna voegt eraan toe dat ze ongeveer 400 mensen verwachten mee te doen aan het evenement maar ze hebben ook andere organisaties uitgenodigd om hun eigen schoonmaak te houden. “We hebben vele organisaties en bedrijven gevraagd om lokaal hun eigen schoonmaak te organiseren in het gebied waar ze werken, wonen en zich sociaal onderhouden. We hebben hen gevraagd om al hun vrienden en collega’s uit te nodigen om mee te doen en om foto’s te nemen van het evenement en de verzamelde afval.”

De volgende World Cleanup 2012 acties zullen plaatsvinden op de 28ste en 29ste april in Oekraïne en Griekenland, gevolgd door een schoonmaak actie op Malta op 1 mei.

De World Cleanup 2012 calender vindt u hier:: https://www.letsdoitworld.org/cleanup_dates

Meer informatie over World Cleanup 2012:
Tiina Urm, Hoofd communicatie, World Cleanup 2012
Tel: +372 53000515
E-mail: [email protected]
Homepage: www.letsdoitworld.org
Facebook: http://www.facebook.com/letsdoitworld

Meer informatie over de schoonmaak acties:
Albanië:
Lorenc Gjoka, coordinator
E-mail: [email protected]
Tel: +355 692 267 877
Skype: lorenc_gjoka
Facebook:  www.facebook.com/#!/AlbanianCleanup
Kroatië:
Helena Traub, Camagne leider
E-mail: [email protected]
Tel: +385 95 89 33 707
fax: +385 271 459
Skype: morska-vila
Webpage: www.zelena-cistka.org
Facebook: www.facebook.com/ZelenaCistka
Youtube: http://www.youtube.com/user/ZelenaCistka
Verenigde Staten, Californië
Stephanie Lapensee, P.R. coordinator, Ian Somerhalder Foundation
E-mail: [email protected]
Vernigde Staten, San Fransisco:
Jen Drake,
e-mail: [email protected]
Webpage: www.isfoundation.com/campaign/lets-get-dirty; www.letsdoitsf.org/
Facebook: www.facebook.com/events/373615716012449/
Letland:
Laura Zvaigzne, Woordvoerder
E-mail: [email protected]
Tel: +371 26431140
Webpage: http://www.talkas.lv
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Liela-Talka/175552402487326
Twitter: http://twitter.com/LielaTalka
Video: http://www.vimeo.com/user6905049
Litouwen:
Vytautas Krasnickas, Project leider
E-mail: [email protected]
Tel: +37061641005
Webpage: http://mesdarom.lt
Facebook: http://www.facebook.com/mesdarom.lt
Oostenrijk:
Sarah Reindl, Woordvoerder
E-mail [email protected]
Tel:+436601975872
Webpage: www.letsdoitaustria.org/
Facebook: www.facebook.com/letsdoitaustria
Egypte:
Joanna Fotyga, Project leider
Hurghada Environmental Protection and Conservation association
E-mail: [email protected]
Adres: B2, New Marina, Al Sakkala, Hurghada, Red Sea, Egypt
Webpage: www.hepca.com