Grote wereldwijde schoonmaakactie gaat dit weekend verder in Malta, Griekenland en de Oekraïne

De door burger initiatief geleide schoonmaak acties, die dit jaar mensen uit meer dan 90 landen bij elkaar brengt, gaat dit weekend verder in Europa. De schoonmaak zal gehouden worden op 28 en 29 april en op 1 mei in Griekenland, Oekraïne en Malta. Vrijwilligers besteden een hele dag aan het opruimen van illegaal gedumpt afval op zowel land als op zee. De schoonmaak acties zijn allemaal onderdeel van het burger initiatief World Cleanup 2012 waarvan de campagne van 24 maart tot en met 25 september dit jaar duurt.

Op 28 april zal de tweede schoonmaak in Oekraïne gehouden worden. De eerste werd gehouden op 16 april 2011. Dit jaar zullen meer dan 70 dorpen en steden deelnemen aan de actie en het doel is om samen met meer dan 100.000 mensen een enorme hoeveelheid in openbaar gebied gedumpt afval te verzamelen. Een ander doel van de actie is om het bewustzijn in de Okraïnse maatschappij ten aanzien van het illegaal dumpen van afval, evenals andere duurzaamheidsproblemen, te vergroten. “Ons doel is om te laten zien dat we met gezamenlijke inspanningen dingen kunnen veranderen. Daarom is het speciale doel om meer lokale initiatieven de verwerven, meer lokale projecten – geïnspireerd door de ervaring met ons project” zegt Let’s Do It Ukraine project coordinator Yuri Pyvovarenko.

Een dag later, op 29 april, zal een andere ambitieuze actie gehouden worden in Griekenland waar een van de grootste problemen bouwafval is. “Om dit probleem aan te pakken richten wij ons voornamelijk op preventie. Wij willen dat men het probleem begrijpt en dan komen we met duurzame oplossingen” zegt project coordinator Harry Vlassopoulos.

In Griekenland wil men het opruimen een deel maken van het dagelijkse leven. “Als wij leren om elkaar te helpen en om samen te werken dan denk ik dat de resultaten geweldig kunnen zijn. Daarnaast willen we Let’s Do It Greece niet reduceren tot 1 dag per jaar. Het schoon houden van je omgeving is iets dat je constant moet doen. Daarom promoten wij het idee van “gebiedsadoptie”. Elke willekeurige groep kan een specifiek gebied uitkiezen waar zij een oogje op zullen houden en er voor zorgen dat dat gebied gezond blijf. We denken dat dit idee goed opgepakt kan worden door scholen, gezien dit de leerlingen kan leren om hun omgeving te respecteren” zegt Harry Vlassopoulos.

Op Malta wordt op 1 mei schoon gemaakt en volgens de organisatoren zullen vele NGO’s over het hele land deelnemen. Het Maltese team is druk bezig geweest met het in kaart brengen van het afval door middel van de “World Waste Map”, gratis software, ontwikkelt door de Let’s Do It beweging – die het iedereen mogelijk te maakt illegaal gedumpt afval in kaart te brengen.

De volgende World Cleanup 2012 acties vinden plaats op 5 mei in Estland (de bakermat van het project), 6 mei in Brazilië in São Bernardo en Diadema, en in Mexico in Toluca, gevold door acties in de Democratische Republiek Congo en in Finland op 10 mei.

De World Cleanup 2012 calender vindt u hier:: https://www.letsdoitworld.org/cleanup_dates

Meer informatie over World Cleanup 2012

Tiina Urm, Hoofd communicatie, World Cleanup 2012

Tel: +372 53000515

E-mail: [email protected]

Website: www.letsdoitworld.org

Facebook: http://www.facebook.com/letsdoitworld

Meer informatie over de schoonmaak acties:

Oekraïne: 

Yuri Pyvovarenko, project coordinator

E-mail: [email protected]

Tel: +380 (97) 230 94 11

Website: http://letsdoit.org.ua/

Facebook:  http://www.facebook.com/LetsDoItUkraine

Twitter: http://twitter.com/letsdoitkyiv

Greece: 

Harry Vlassopoulos, coordinator

E-mail: [email protected]

Website: http://letsdoitgreece.org/

Facebook: http://www.facebook.com/groups/315147858525334/

Twitter: http://twitter.com/letsdoitgreece

Malta: 

Jonathan j. Borg, organizer

E-mail: [email protected]

Facebook: www.facebook.com/pages/Lets-Do-It-Malta/322076514493870